Je kledingkast opruimen in 7 stappen

Gepubliceerd op 28 september 2023 om 17:39

Nu de herfst is begonnen, is het tijd voor een garderobewissel!

Zomerkleding mag vervangen worden door herfst en winterkleding.

Dit is meteen een goed moment voor het opruimen van je hele kledingkast.

 

Herken jij dit? Je kast zit zo vol, dat je geen overzicht meer hebt en daardoor vaak niets leuks kan vinden om aan te trekken. Soms kom je ineens dingen tegen, waarvan je niet eens meer wist dat je het had.

 

In het volgende stappenplan laat ik zien hoe je je kledingkast kunt opruimen.

 

Kledingkast opruimen in 7 stappen:

  1. Plan een dag
  2. Alles uit de kast!
  3. Schoonmaken
  4. Selecteer je kleding
  5. Sorteren en opruimen
  6. Indelen Kledingkast
  7. Doneren of verkopen

 

  1. Plan een dag wanneer je genoeg tijd hebt. Bijvoorbeeld een hele ochtend of middag, wanneer je ongestoord je gang kan gaan.

 

  1. Haal al je kleding uit je kast en leg het op je bed.

 

  1. Nu je kast toch helemaal leeg is, kan je er meteen even een sopje doorheen halen met je favoriete allesreiniger.

 

  1. Nu kan je beginnen met het selecteren van je kleding.

 

Maak 4 stapels kleding:

Bewaren, doneren/verkopen, recyclen en twijfel

 

  • Doneren/verkopen:

Kleding dat niet meer past, niet lekker zit of waar je op uitgekeken bent, doneer je aan een goed doel of maak er iemand blij mee. Duurdere items kan je ook verkopen via Vinted of Marktplaats.

 

Tip: doe kleding die je gaat doneren en verkopen gelijk in aparte bakken tijdens het selecteren en plak er labels op met ‘doneren’ en ‘verkopen’.

 

  • Recyclen:

Alles wat versleten is, vlekken heeft of kapot is.

Gooi deze kleding niet zomaar weg. Ook kledingstukken die kapot zijn, mogen in de textielbak. Het textiel wordt gerecycled en daar wordt o.a. isolatiemateriaal van gemaakt.

 

Tip: doe versleten kleding meteen in een vuilniszak tijdens het selecteren.

 

  • Twijfelgevallen:

Twijfelgevallen zijn kledingstukken waarvan je niet weet of je ze wilt bewaren of weg wilt doen. Vaak zijn het ‘voor het geval dat’ kleren, kleding die je van iemand cadeau hebt gekregen en eigenlijk niet jouw smaak is of kleren die je wel leuk vindt, maar niet favoriet.

 

  • En als laatste natuurlijk de kleding die je houdt!

 

Tip: stel jezelf de volgende vragen bij het uitzoeken van je kleding:

Past het nog? Heb ik het al langer dan een jaar niet gedragen? Is het nog heel? Zit het lekker? Is je antwoord nee? Dan kan het kledingstuk weg!

 

  1. Sorteer je kleding eerst op seizoen. Als je winterkleding en zomerkleding afwisselend in je kledingkast kan opbergen, scheelt dat heel veel ruimte en zo voorkom je dat je dikke wintertruien bij je zomershirtjes liggen. Als je geen extra kast op zolder hebt of je kast is niet groot genoeg voor je zomer én winterkleding, doe je kleding van het andere seizoen dan meteen per soort in afsluitbare kunststof opbergbakken. Daar kan je in de winter je zomerkleding in opbergen en in de zomer je winterkleding.

 

  1. Nu kan je de kast gaan indelen.

 

Sorteer je kleding op soort. Truien bij truien, blouses bij blouses enz. en sorteer daarna op kleur, bijvoorbeeld van donker naar licht, dat oogt rustiger.

 

Kleding dat snel kreukt, zoals blouses en jasjes kan je het beste ophangen.

 

TIPS:

  • Is jouw kast wél groot genoeg voor alle seizoenen? Leg dan je kleding van dit seizoen op planken waar je goed bij kan en de kleding van het andere seizoen op hogere planken.

 

  • Gebruik allemaal dezelfde kledinghangers, dat oogt nog rustiger en mooier. Als je dunne kledinghangers gebruikt, neemt dat minder ruimte in en past er meer in je kast 😉

 

  • Hang kledingstukken waarvan je nog steeds twijfelt op aan een omgekeerde kledinghanger. Zo kun je na een aantal maanden makkelijk zien, of je de kledingstukken nog hebt gedragen.

 

  • Heb je niet genoeg ruimte op zolder voor kledingboxen? De opbergtassen speciaal voor kleding van de Ikea zijn super handig. Leg deze boven op je kledingkasten.

 

  1. Breng de kleding die je wilt doneren en recyclen meteen dezelfde week nog weg, anders blijft het liggen. Zet kleding die je wilt verkopen ook meteen op Vinted of marktplaats.

             

Na deze 7 stappen heb jij een overzichtelijke kledingkast, die je met een glimlach opentrekt. Geen overvolle kast meer, maar alleen kleren die je leuk vindt en vaak draagt.

 

De paar twijfelgevallen bekijk je over drie maanden nog eens goed. Zet het vast in je agenda, dan vergeet je het niet 😉

Het uitzoeken van een leuke outfit is vanaf nu een feestje.

Daar word je toch blij van!

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.